Smart å tenke på når man skal ta lån

Uansett om du skal låne penger til å pusse opp huset, en reise, bil eller til kjøp av bolig, så er det noen tips som kan være verdt å ta meg seg.

Aldri lån mer enn du kan klare å betale ned igjen. Ta høyde for eventuelle økonomiske variasjoner, og at renten på lånet ditt kan svinge. For å få lån fra banken må du kunne dokumentere inntekt og eventuell gjeld og formue. Banken får som regel alt de låntrenger av relevant informasjon ved å se på siste års selvangivelse i tillegg til dine siste lønnslipper.

Det kan være en stor fordel å låne sammen med noen. Som regel er dette samboer eller ektefelle, men i noen tilfeller kan man søke om lån sammen med en forelder. Da får banken mer sikkerhet og har lettere for å betale ut et eventuelt lån.

En viktig ting man bør ta med i vurderingen når man skal ta lån, er renten. Kan banken gi deg den beste renten på markedet? Det kan være en fordel å sjekke litt rundt i de ulike bankene før du signerer papirene. Vær spesielt oppmerksom på at mange banker ofte oppgir renten som nominell rente. Det er den effektive renten du bør bry deg om – den er den faktiske kostnaden på lånet.

Det er altså viktig å planlegge litt når du vurderer å ta opp et lån. Snakk med de ulike bankene om vilkår og betingelser, og se på din egen økonomiske situasjon. Det er spesielt viktig at denne ser ryddig ut i forhold til banken, og et eget budsjett er aldri feil.

Si til banken hva du skal låne penger til. Er det et boliglån, er dette selvsagt. Men også når det gjelder forbrukslån, så kan det lønne seg å være ærlig med banken.